Köpa Fastighet

 

Vad är det vi vill ha? I vilket område kommer vi att trivas bäst? Hur går ett köp till? Vad kommer det att kosta?

Det kan dyka upp många frågor kring köpprocessen vid fastighetsköp i Spanien.

Vi på Casas and castles guidar våra kunder fram till det område, läge och bostad som önskas. Vi finns på plats för att besvara era frågor och hjälpa er genom hela köpprocessen. Behöver ni råd och hjälp finns vi här för er.

 Beslutet att köpa en fastighet utomlands är den största investeringen som många människor gör vid sidan av köpet av den egna bostaden. Då det är ett stort beslut är det viktigt att alla de finansiella bitarna är på plats redan från början och att ni inte drabbas av onödiga kostnader.

Vi råder alltid våra kunder, såväl säljare som köpare, att alltid anlita ett juridiskt ombud som fungerar som rådgivare och bevakar era intressen, före, under och efter köpet. Detta för att inga överraskningar ska uppstå vid köptillfället eller efteråt. Vi samarbetar med en oberoende juridisk byrå i Torrevieja som tidigare framgångsrikt hjälpt våra kunder. Språket är inget hinder då det går bra med såväl, Svenska, Engelska, Spanska, Norska och Finska.

Vad händer vid ett köp?

1. När ni bestämt er för en fastighet och kommit överens om ett pris betalas en reservationsavgift för att "låsa" den aktuella fastigheten och ta bort den från marknaden. Den är på minimum 3000 euro, detta enligt Spansk lagstiftning och reservationsavgiften dras av från köpeskillingen. Detta betalas in till den oberoende juristens konto och förs därefter över till säljaren. Skulle säljaren dra sig ur köpet efter detta måste denne då betala tillbaka dessa 3000 euro till köparen plus ytterligare 3000 euro, enligt Spansk lag.

2. Juristen upprättar därefter ett köpekontrakt, (reservationskontrakt), som undertecknas av köpare och säljare. Där anges datum för inbetalning av de resterande 10 % av handpenningen, minus de 3000 som redan betalats. Här skrivs även in ett senaste datum för tillträde av fastigheten, normalt inom 6 veckor. Kontroller görs på fastigheten så att säljaren  verkligen är ägare av fastigheten, att den inte har några skulder, ex på el/vattenavgifter och urbanisationsavgifter.

3. Resterande del av köpeskillingen betalas på tillträdesdagen och kan då bestå dels av en egen kontantinsats och ev banklån. Detta sker hos Notarius Publicus och lagfarten undertecknas av båda parter. Om du inte själv har möjlighet att närvara kan din jurist via fullmakt underteckna lagfarten. Din jurist ombesörjer, å dina vägnar, att alla skatter relaterade till köpet betalas och tar hand om alla formaliteter angående registreringen av lagfarten som tar mellan en till tre månader.

Vad måste ni ha?

1. Upprätta ett konto i Spansk bank. Har ni inte det hjälper vi er med detta. Abonnemang för el, vatten, sophämtning, ändras så att vid dagen för övertagande blir ni som köpare betalare. Detta liksom hemförsäkring ordnas av juristen och ingår i dennes kostnader.

2. För att köpa en fastighet måste ni ha ett NIE-nummer, (Numero de Identification de Extranjeros), ett spanskt skatteidentitetsnummer för utländska medborgare. Detta ombesörjer juristen och det ingår i dennes kostnader.

Om man inte fullföljer köpet återbetalas inte handpenningen. Om köpet inte fullföljs av säljaren är det också viktigt att ha juridisk hjälp från start för att försäkra sig om att få igen handpenningen.

Kostnaderna vid köp av fastighet beräknas till cirka 12 % (IVA d v s moms, notarie, registrering samt övriga lagstadgade kostnader). Dessa kostnader tillkommer ovanpå köpeskillingen och betalas vid tillträdet. Kostnader för tillståndsavgifter för till exempel el, vatten kan tillkomma. Vi kan inte ansvara för att förändringar sker när det gäller skatter, avgifter och andra faktorer.

När det gäller upplägg och anskaffning av de finansiella produkterna och tjänsterna som behövs vid ert bostadsköp så är Casas & Castles era specialister. Vi jobbar dessutom tillsammans med ett antal professionella partners med många års erfarenheter av fastighetsfinansiering. Tillsammans gör det att vi kan erbjuda er en lättsam och bra köpprocess.