Om Spanien

Spanien och den spanska kulturen har blivit mycket populär hos oss nordeuropeer. Detta efter att landet ”upptäcktes” av en ny generation turister under mitten av 60-talet, i samband med att charterresorna slog igenom. Spanien och spanjorerna är väldigt traditionsbundna och de gör allt för att bevara de traditioner och sedvänjor i det vardagliga livet som har funnits i hundratals år. Men gör inte misstaget att tro att detta land har fastnat i traditionerna och är gammaldags. Spanjorerna har på ett mycket framgångsrikt sätt lyckats mixa sina gamla traditioner med en modern, vibrerande livsstil som tilltalar många av oss.

Fiestas

Det är alltid fiesta någonstans I Spanien och Spanjorerna vet hur man ordnar en stor fest! Här är några av de stora fiestorna;

Las Fallas

Las Fallas är utan tvekan en av de mest ovanliga och galna festivalerna i Spanien. Det som startade med en fest för St. Joseph, snickarnas skyddshelgon, har utvecklats till ett 5-dagars, mångfacetterat firande av elden. Valencia är normalt en lugn stad med en halv miljon invånare, men den växer till en tremiljonersstad av festande människor under Las Fallas.

Las Fallas betyder bokstavligt översatt ”eldarna” på Valencianska. Fiestans huvudnummer är skapandet och byggandet av ”ninots”-stora statyer av kartong, trä och plast. De placeras ut pÅ över 350 platser, i parker och gatukorsningar runt om i staden. De är otroligt levande och symboliserar ofta någon aktuell händelse, korrupta politiker och Spanska celibriteter är alltid populärt.

Alla ninots står kvar till den 19:e mars, den dagen som kallas La Crema. Redan tidigt på morgonen den dagen så börjar unga män med yxor att hugga hål på statyerna och placera fyrverkerier där. På kvällen börjar folk sjunga, gatljusen slås av och exakt vid midnatt sätta alla ninots i brand. Genom åren har de lokala brandkårerna, ”bomberos” utvecklat en unik teknik för att skydda stadens övriga byggnader från att skadas när alla ninots brinner.

Förutom dessa ninots är det ett myller av aktiviteter som pågår i staden under fiestan. Du kan besöka tjurfäktningar, se parader, paellatävlingar och skönhetstävlingar runt om i stan.

Semana Santa

Semana Santa, påskveckan är en nationell högtid men den har en alldeles särskild tyngd och betydelse. Semana Santa är en tradition som upprepas år efter år, en tid där religiösa tvivlare förenas och deltar gemensamt i processionerna som äger rum på gator och torg, vilket ger en känsla av mystik som gör att det hela upplevs som ett tempel under bar himmel.

De ”costaleros” som bär den tunga flotten med helgonbilderna och de bibliska scenarierna går under kommando av en övervakare eller gruppchef som säkerställer att flotten bärs med maximal seriositet, grace och enligt traditionerna. Flottarna följs av ”nazarenos” som är klädda i tunikor, kåpor och masker och kvinnor kl/ädda i traditionella klädedräkter.

Hela scenen är mycket levande med färg och ljud, tack vare färgsättningen på olika tunikor, huvor och fanor. Stämningen skapas av den långsamma rytmen av trummorna och processionens marscher, den svajande rytm av bärare och gripande KLAGAN av ”seata” som är en helig sång och liknar flamenco och sjungs genom den Heliga veckans processioner.

Även om du inte är religiös är det lätt att ryckas med i hela atmosfären som är så stark och gripande.

Siestan

För att kunna njuta fullt ut av siestan är det mycket viktigt att först avnjuta en bra lunch med vänner eller släktingar.

En bra siesta äger rum i sängen, ombytt till, pyjamas eller nattlinne, en bekväm soffa kan också användas om sängen inte är tillgänglig.

Timingen är mycket viktig. En siesta ska innehålla 15-30 minuters sömn, absolut inte mer. Du ska inte låta någonting störa dig. Siestan är viktig och en mycket seriös sak. En del kan inte njuta av siestan utan att TV:n eller radion är på, om det hjälper dig att somna, använd dem.

Det bästa sättet att vakna upp från siestan är att höra en varm, kärleksfull röst. Om du inte har någon nära dig, glöm inte att ställa väckarklockan!!